Schrijvers, dichters en journalisten

Al enkele eeuwen zijn telgen van het geslacht Berkhout van Weesp-Amsterdam actief met schrijven, dichten, verslaggeving, verslaglegging en liedjes schrijven. De

De Berkhouten zijn verwant aan de beroemde Nederlandse schrijvers en dichters Joost van den Vondel en P.C. Hooft. De vrouwelijke lijn van de oudste generatie van het geslacht Berkhout ontsproot aan het geslacht Hooft, waarvan Pieter Cornelisz Hooft de bekendste telg is en waarin over en weer werd ingetrouwd in de familie (Van den) Vondel.

Berkhouten zijn verwant aan de groten onder de schrijvers en dichters, namelijk Joost van den Vondel (Amsterdam, 1619-1688) en Pieter Cornelisz Hooft (Amsterdam, 1581- ‘s-Gravenhage, 1647). De vrouwelijke lijn van de oudste generatie van het geslacht Berkhout ontsproot aan het geslacht Hooft, waarvan P.C. Hooft de bekendste telg is en waarin over en weer werd ingetrouwd in de familie (van den) Vondel.

Een van de bekendste auteurs uit de Berkhoutfamilie was Anna Christina Berkhout (1870-1899), dochter van gymnasiumdocent Hermanus Berkhout, die in de negentiende eeuw de meest populaire schrijfster was van meisjesboeken onder het pseudoniem Tine van Berken. Deze meerdere malen bekroonde schrijfster schreef onder de de naam Anna Koubert (anagram) romans voor volwassenen.

De broer van haar vader, Dirk Berkhout (1842-1914), was een begenadigd dichter. Diens zoon Cornelis (1884-1965) werd graficus en drukker. Van de nakomelingen van Cornelis Berkhout, werd zoon Karel Berkhout (1917-1990) graficus bij onder meer het Parool, kleinzoon Paul Karel Berkhout (1941) tekstschrijver en diens dochter Agnes Berkhout (1967) verslaggeefster. Een jongere zoon van eerder genoemde Dirk Berkhout, ook Karel Berkhout genaamd (1887-1972) werd bekend als dichter, tekstschrijver en reisverslaggever. Hij is de grootvader van zijn gelijknamige zoon Karel Berkhout (1940), die onder de journalisten van de twintigste eeuw bekend is als docent van de Hogeschool voor Journalistiek. Ook de zoon van hem, eveneens Karel Berkhout (1964), trad in de verslaggeving als journalist van onder meer NRC Handelsblad.

Een van de bekendste auteurs uit de Berkhoutfamilie was Anna Christina Berkhout (1870-1899), die in de negentiende eeuw de meest populaire schrijfster was van meisjesboeken onder het pseudoniem Tine van Berken.

Van de oudere tak Berkhout in Amsterdam, waaruit de kooplieden stammen, werd het schrijven in het begin van de 19e eeuw ”erbij gedaan”. Aardappelenkoopman Hermanus Berkhout (1808-1890), die verscheidene bedrijven had in Amsterdam, trok zich in zijn vrije uren terug in een van zijn buitenverblijven in Weesp en Diemen, waar hij zich vermaakte met het schrijven van gedichten, sonnetten en liederen.
Zijn zoon Hermanus (1834-1884), die ook in het aardappelenfamiliebedrijf werkte schreef voornamelijk gedichten en liedjes en zijn zoon, Johann Conrad Friedrich Berkhout (1865-1933), schreef vooral liederen voor straataccordeonmuziek en gedichten, die vielen onder het volksgenre. Zijn zonen Hermanus (1898-1995) en Arnold Gerard (1901-1988) legden zich vooral toe op het schrijven van gedichten en liedjes op veelal bestaande muziek. Hermanus, die zeer geïnspireerd was door zijn historische verwanten Joost van den Vondel en PC Hooft, schreef naast gedichten in opdracht in zijn vrije tijd ook artikelen voor een Amsterdamse krant in de eerste helft van de twintigste eeuw. Twee kleinzonen van Hermanus, Johann Conrad Friedrich Hermanus (Hans, 1960) en Paulus Johannes Hendricus (Paul, 1965) stapten in de journalistiek en werden journalisten voor De Twentsche Courant Tubantia.

Van de oudste Berkhout-tak, waarvan telgen

Collectie: Koninklijke Bibliotheek

uitzwierven over het gehele land en Nederlands-Indië en die veel militaire officieren en wetenschappers voortbracht, zijn professor Anton Hendrik Berkhout (1854-1945) bekend als auteur en diens kleindochter Edda Meijer Berkhout (1930) als auteur op culinair gebied.

Van de broer van prof. Anton Hendrik, genaam Hendrik Anton (*1857) werd kleinzoon Hendrik Anton Berkhout (1925-2013) journalist en docent journalistiek.

Hij is bekend als Boris Berkhout, die verschillende journalistieke werken op zijn naam heeft staan.
Diens zoon Wessel Berkhout (1957) werd actief als journalist en uitgever in Emmen. Ook twee zonen van hem bekwaamden zich in de multimediale journalistiek: Jop en Bram Berkhout. Van dezelfde tak is Herman Jan Berkhout (1859-1948) bekend als uitgever in Den Haag. Tevens leverde de tak schrijfster Petronella Elizabeth Berkhout op (*1894) die met name actief was als historica en publiciste.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>