Is de afstamming van Vikingen en Noormannen een mythe?

Is het aantoonbaar met DNA-onderzoek dat mensen uit deze eeuw rechtstreeks afstammen van de Vikingen en Noormannen? Met name families die onderzocht zijn op y-chromosoom en hun oudste voorouders terugvinden in de kustprovincies van Nederland (Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Friesland) en België (West-Vlaanderen) hebben voor een relatief groot percentage de haplogroep I, die in grote mate te vinden is in Scandinavië. Dat geldt ook voor het geslacht Berkhout dat uit Weesp-Amsterdam stamt.

Slag bij Hastings in 1066

Zijn daarmee dan ook de voorouders van Nederlanders en Belgen met de I-haplogroep (zoals ikzelf, telg van het geslacht Berkhout van Weesp-Amsterdam) directe afstammelingen van de Noormannen en Vikingen? Een ‘ja’ lijkt voor de hand te liggen, waarmee meteen een prachtig-historische en stoere familieverwantschap is ontstaan met de roofzuchtige, maar ook handeldrijvende, Vikingen die vanaf de 9e eeuw de Lage Landen teisterden met rooftochten, plunderingen en actieve handel.

Maar is dit door DNA-onderzoek via het Y-chromosoom van mannelijke familieleden werkelijk bewijs? NEE, stelt doctor Maarten Larmuseau, onderzoeker van de Universiteit van Leuven (laboratorium van forensische genetica en moleculaire archeologie en socio-ecologie en sociale evolutie).

Volgens de Belgische onderzoeker is er geen aanwijzing voor een sterke gen-migratie vanaf de 9e eeuw van Scandinavië naar Nederland en België. Eerder zou het volgens de onderzoeker andersom kunnen zijn, dat de migratie van het gen (haplogroep I) van zuid naar noord is gegaan en dat dus de evolutionaire lijn van bijvoorbeeld de Nederlanden naar Noorwegen, Denemarken, Zweden en deels Finland is gekomen. En dat waarschijnlijk al voor de Vikingtijd in ons land.

Verwantschap
Hoe het ook is verlopen, de verwantschap is er wel degelijk. De Haplogroep I (inmiddels zo’n 33 procent van de onderzochte deelnemers van projecten) is dezelfde als de overgrote meerderheid van de onderzochte deelnemers in Scandinavië. En dus is er, hoe ver het ook is, 100 procent verwantschap. Maar waarschijnlijk niet op de manier zoals we dat het liefst zouden willen. De romantiek zou zijn dat de woeste Vikingen en Noormannen in de Lage Landen kwamen, en tijdens hun stoere plundertochten de Hollandse, Friese en Vlaamse vrouwen bevruchten, waaruit eenderde van onze bevolking (althans van de deelnemers aan onderzoek) nu nog de vrucht is. Onderzoek wijst dat nog niet uit.

En wie dus serieus met genetische genealogie bezig is, mag dan ook niet per definitie stellen een afstammeling te zijn, hooguit mijmeren over de mogelijkheid en daar een fictief verhaal over schrijven.

Berkhout wél Vikingbloed!

Een deel van de nazaten van het geslacht Berkhout van Weesp-Amsterdam is via geschreven bronnen wel rechtstreeks afstammend van de Vikingen doordat door afstamming van adel in vrouwelijke lijn kon worden teruggegaan naar onder andere de Viking Rollo die voorvader is van de latere Normandische Willem de Veroveraar, die in 1066 koning William I The Conqueror van Engeland werd. In dezelfde bloedlijn van deze Berkhouten zit ook het geslacht van de graven van Vlaanderen, waaruit Mathilde van Vlaanderen, de vrouw van Willem de Veroveraar ontsproot. Omdat het hier om de vrouwelijke lijn gaat, is er dus geen sprake van genetisch onderzoek via het Y-chromosoom (haplogroep I).

Wie geïnteresseerd is in de mening van de onderzoeker dr. Maarten Larmuseau kan zijn blog lezen op: http://www.scilogs.be/eos-gastblog/vlaamse-vikingszonen-feit-of-fictie/

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>