Journalist Boris Berkhout (88) overleden

Boris Berkhout was mede-auteur van het toonaangevende handboek Het Journalistiek Verhaal (1988)

Hendrik Anton Berkhout, roepnaam Henk, maar beter bekend als de journalist en schrijver en docent Journalisitiek Boris Berkhout, is in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 mei 2013 overleden. Dat heeft zijn kleinzoon Jop Berkhout vanochtend bekend gemaakt. Boris werd 9 dagen daarvoor 88 jaar.

Boris Berkhout was een bekend schrijver, journalist, docent journalistiek en mede-auteur van het boek “Het journalistieke verhaal”, dat als handboek nog steeds voor zowel de professionele journalist als voor studenten als een onmisbaar handboek geldt en bij journalistieke opleidingen nog altijd wordt aanbevolen of verplicht.

Boris werd als Hendrik Anton Berkhout op zaterdag 2 mei 1925 in Indramajoe, op het eiland Java in Nederlands-Indië, geboren als zoon van hoogleraar professor ingenieur Frans Berkhout en Clara van Loon. Vader Frans was secretaris-generaal Waterstaat en Wederopbouw van Nederlands-Indië. Boris had één oudere zus, Suze Boschma-Berkhout, de latere beroemde beeldhouwster en maakster van de bekende beelden Bartje in Assen, Ot en Sien in  Roden en Aafkes Tiental in Balk.

De familie Berkhout had zeer sterke banden met Nederlands-Indië. Zo was Boris’ grootvader Hendrik Anton Berkhout (naar wie Boris was vernoemd) Referendaris van het Departement van Koloniën en directeur van de Pensioenfondsen van Koloniale Landsdienaren en was overgrootvader de generaal en gouverneur van Atjeh en bewindvoerder in naam van koning Willem III en daarna koningin-regentes Emma. Oud-oom prof. dr. ir. Anton Hendrik was pionier op het ontdekkingsgebied van de rubbercultuur in Indië en Suriname en was voor de Nederlandse regering en Hollandse cultuurondernemingen de Inspecteur in Nederlands-Indië en tot zijn 80e actief als hoogleraar voor o.a. de Landbouwhogeschool Wageningen. Ook een tante, geboren op Java, dr. Christine Berkhout, behoorde tot de bekende persoonlijkheden van haar tijd. Zij behaalde haar doctoraat in de fythopatologie (in het eerste kwart van de twintigste eeuw uitzonderlijk voor een vrouw) en was daarna werkzaam als biologe en fythopatologe aan de Cornell University Ihaca in de Verenigde Staten.

Het gezin van Boris’ ouders verhuisde naar Nederland, waar vader Frans Berkhout in Delft werd aangezocht als hoogleraar aan de Universiteit van Delft.

Boris bekwaamde zich o.a. als journalist en auteur. Onder zijn eigen (roep)naam Henk Berkhout ging hij werken bij NRC/Handelsblad. Daar kreeg hij op de redactie de bijnaam Boris, omdat het erg vervelend werd gevonden dat er twee journalisten werkten met de naam Henk: Henk Hofland en Henk Berkhout. Volgens zijn oud-collega en achterneef Karel Berkhout, ook werkzaam in de journalistiek, mócht Henk Berkhout geen Henk meer heten (en bleef alleen Henk Hofland als enige over) en werd het Boris. En sinds die tijd bleef hij die roepnaam houden.

Boris/Henk Berkhout combineerde zijn journalistieke baan met het beroep als docent aan het voormalige Instituut voor Journalistiek te Utrecht, de latere Hogeschool voor Journalistiek. Hij trouwde in 1950 met de miljonairsdochter Mildred, wier vader zakenman in Brazilië en horecaondernemer in Zuid-Afrika was, en met wie hij drie zonen en een dochter kreeg. In 1966 huwde Boris met Inge, met wie hij nog eens twee zonen kreeg.

Hans Berkhout

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>